Sladoled od prženog šećera sa komadićima čokolade

Vreme kuvanja:

5

Vreme pripreme:

20

Ukupno vreme:

4-6 sati

Sastojci:
  • 3/4 šolje šećera
  • 2 šolje punomasnog mleka
  • 3 veća žumanceta
  • 1 supena kašika kukuruznog skroba
  • 1 1/2 kašičica vanila ekstrakta
  • 1 šolja dobro ohlađenog punomasnog milerama
  • 100 g visokokvalitetne slatko-gorke čokolade (72%), fino seckane
Priprema:

Priprema:

U dobro plićem tiganju pržite šećer na umerenoj vatri, neprekidno mešajući viljuškom sve dok šećer ne počne da se topi i dobija izraženu karamel boju (vodite računa, kada se šećer pretvori u tečnost, ovo će se desiti vrlo brzo).

Odmah ga sklonite sa vatre i sa strane tiganja polako sipajte mleko u karamel. Karamel će odmah početi da pršti i da se stvrdnjava (ne brinite). Pazite se pare.

Vratite mešavinu na umerenu vatru, mešajte često sve dok se karamel ne istopi.

U odvojenoj činiji umutite žumanca i kukuruzni skrob. Dodajte prethodnu mešavinu polako sipajući i neprestano mutite sa jednom rukom kako biste dobili pravi rastvor.

Kada ste karamel sa mlekom dodali mešavini jaja, sve to prebacite u jedan srednji, dublji tiganj i kuvajte na umerenoj vatri neprekidno mešajući sa drvenom kašikom.

Dozvolite mešavini da tiho proključa i neprekidno mešajte oko 2 minuta. Kako je kukuruzni skrob dospeo na vatru, smesa će početi da se zgušnjava i poprimiće gustinu pudinga. Sklonite sa vatre.

Procedite mešavinu kroz vrlo fino sito, pomoću gumene špatule i ostavite je da se potpuno ohladi. Kada se smesa ohladi, pokrijte površinu sa celofanom i stavite je u frižider makar na sat vremena ili ostavite preko noći.

Izvadite činiju iz frižidera i u nju umešajte hladan mileram i ekstrakt vanile tako da se sve jako dobro sjedini. Zamrznite mešavinu u aparatu za sladoled prema uputstvu njenog proizvođača.

U poslednjih desetak minuta mućenja, kada je sladoled skoro gotov, dodajte fino seckanu čokoladu. Prebacite u posudu za sladoled ili neku drugu (pokrijte površinu sa celofanom) – i ostavite da se smrzne u narednih 4 do 6 sati pre nego što poslužite.

Autor : Delimano