Vaša korpa je trenutno prazna.

Probaj

Šarena Uskršnja jaja

Vreme kuvanja:

Not available

Vreme pripreme:

Not available

Ukupno vreme:

20

Sastojci:

Potrebno:

 • jaja za farbanje
 • boje za jaja
 • ljuske od luka, sok od cvekle, kari...
 • nalepnice i trake
 • kanap, čipka, najlon čarape, gaza
 • sirće, ulje

Ako ste početnik, dobro je znati:

 • Svežinu jaja možete da proverite uronjanjem u posudu sa hladnom slanom vodom. Ako potonu, znači da su jaja sveža.
 • Da biste izbegli pucanje jaja prilikom kuvanja, u vodu stavite i kašičicu sirćeta. Druga varijanta je da se u vodu stavi so i da se jaja kuvaju na tihoj vatri, odnosno da voda blago struji, a ne da vri. Jaja mogu da se kuvaju i na pari, ali to traje nešto duže, oko 25 – 30 minuta.
 • Ako želite da jaja lako oljuštite, nakon kuvanja ih odmah uronite u hladnu vodu.
 • Pre farbanja, jaja bi trebalo oprati u razblaženom sredstvu za pranje posuđa kako bi se sa ljuske uklonila masnoća i prljavština. Isti efekat se postiže i ako jaja prebrišete krpicom namočenom u sirće.
 • Ofarbana jaja dobiće visoki sjaj, a boje će biti lepše i intenzivnije ako ih posle farbanja premažete salvetom na koju ste prethodno naneli malo ulja, masti, putera ili margarina. Možete da iskoristite i parče slanine za ovu namenu.

Ako želite da uskršnja jaja ofarbate prirodnim bojama...

 • ŽUTA – cvetovi kamilice, maslačka, kurkuma u prahu, list breze, kora limuna ili narandže.
 • NARANDŽASTA – crvena aleva paprika, ljuske crnog luka.
 • CRVENA – sok od cvekle iz konzerve, smrznute maline, borovnice, kupine, ljuske crvenog luka, brusnice.
 • SMEĐA – list i ljuska oraha, list hmelja, kora drveta šljive, ljuske crnog luka, jaka crna kafa ili crni čaj.
 • PLAVA – sok od borovnice, listovi crvenog kupusa.
 • ZELENA – listovi spanaća, kopriva.
 • BORDO – sušeni cvetovi kantariona.
Priprema:

Neka Vaš trud ne prođe nezapaženo...

Pored farbanja kupovnim bojama i tradicionalnih recepta za farbanje u lukovini sa listovima deteline, peršuna ili paprati, predlažemo Vam nekoliko interesantnih načina na koje možete ofarbati Uskršnja jaja ove godine.

Skuvajte jaja u Delimano Ceramica Prima Casserole - dubokoj šerpi i odaberite svoju omiljenu tehniku farbanja jaja...

Mramorna jaja

Iseckajte na komade ljuske crnog luka. Pokvasite jaje, uvaljajte malo u ljuske i umotajte ih u aluminijumsku foliju ili u tanku najlon čarapu. Kuvajte jaja u šerpi sa željenom bojom.

Dekoracija gumicama

Gumice za teglu vežite unakrsno u svim pravcima preko jajeta i farbajte željenom bojom.

Napravite razne oblike na jajima

Izrežite čvršću lepljivu traku na trakice, tačkice, kvadratiće, trougliće, cvetiće, slova ili neki drugi oblik koji želite i zalepite ih po kuvanom jajetu. Stavite jaje u najlon čarapu i farbajte u željenu boju. Ostavite da se boja na jajetu osuši, a zatim skinite trake.

Tradicionalni načini

Najbolje su prirodne boje za jaja koje se dobijaju od ljuske crnog ili crvenog luka, cvekle, orahovog lista, soka od zove, kore od limuna, karija u prahu.... Možete ih ukrasiti sličicama ili biljkama koje imaju dekorativan list: peršun, detelina, paprat... Ako jaja kuvate u lukovini možete u vodu dodati i razno aromatično bilje koje će im dati lep ukus.

Dekoracija mrvicama

Kuvana jaja premažite umućenim belancem i uvaljajte u šarene dekorativne mrvice ili prezlu.

Dekoracija šljokicama

Četkicom nanesite umućeno belance na određene delove jaja i uvaljajte ih u srebrne šljokice (za lice i telo).

Izgrebana jaja

Ako se jaje ne farba ravnomerno, a boja uhvati na pojedinim delovima jače ili slabije, izvadite ga iz farbe i izgrebite malo ljusku žicom za sudove ili nožem i vratite u istu ili neku svetliju boju.

Bubamare

Ofarbajte jaja u željenu boju, najbolje crvenu. Umutite jedno belance viljuškom i četkicom pravite tufne na ofarbanom jajetu. Uvaljajte ih u mak.

Dekoracija kanapom

Kanap dužine 30 cm potopite u koncentrovanu farbu za jaja. Namočen kanap obmotajte oko jajeta u raznim pravcima. Uzmite drugi kanap, namočite u drugu boju i ponovite postupak onoliko puta koliko nijansi želite da dobijete na jajima.

Dekoracija čipkom

Skuvajte jaja i obmotajte najlon čipkom, dobro je zategnite preko jaja ali ne previše da ne pukne, i spustite u pripremljenu boju.

Dekoracija zrnevljem

Kuvana jaja možete premazati belancetom i uvaljati ih u kombinaciju pšenice, pirinča i drugog zrnevlja. Preko toga možete da ih poprskate zlatnim, srebrnim ili nekim drugim lakom.

Voštane boje

Skuvana jaja iscrtajte voštanim bojama, a onda ofarbajte u željenu boju. Na ispisanim mestima farba se neće uhvatiti.

Šal od svile

Isecite stari svileni šal, maramu ili kravatu na komade tako velike da mogu da obmotaju jaja. Šaru lepo rasporedite jer će se kuvanjem ona potpuno preslikati na jaje. Vodite računa da štampana strana tkanine bude okrenuta prema jajetu. Čvrsto umotajte u gazu i vežite gumicom. Kuvajte 20 minuta u vodi u koju ste dodali 3 kašike sirćeta.

Autor :