Pekmez od dunja

Vreme kuvanja:

20 minuta

Vreme pripreme:

20 minuta

Sastojci:
1 kg. izrendanih dunja 1 limun 1 kg. šećera 10 klinčića 1/4 šolje vode gaza
Priprema:

Dunja je fantastičan izvor minerala poput bakra (14% od RDA), gvožđa, kalijuma, magnezijuma, kao i kompleksa B vitamina poput tiamina, riboflavina, piridoksina (vitamin B-6), koji su preko potrebni za zdravo telo i um.

Korak 1

Temeljno operite dunje. Iscedite limunov sok u ekspres lonac te dodajte šećer.

Korak 2

Izrendajte dunje, pa premerite težinu. Za ovaj recept potrebno Vam je oko kilogram rendanih dunja.

Korak 3

Sakupite koštice koje nisu plesnive te ih svežite u jedan kraj gaze. One su ključne za boju pekmeza, bez njih bi pekmez bio žućkast i bled. Koštice mu daju bogatu boju.

Korak 4

U drugi kraj gaze svežite klinčiće te sve ubacite u lonac. Dodajte vodu.

Korak 5

Stavite poklopac na ekspres lonac i stavite ga na visok pritisak na srednje jakoj vatri. Kada dunje smekšaju, smanjite temperaturu na minimum i kuvajte na visokom pritisku 10 minuta.

Korak 6

Nakon 10 minuta smanjite pritisak ekspres lonca i otvorite poklopac. Ispočetka, mešavina će biti neobične teksture i retka, ali ne očajavajte. Ostavite mešavinu da odstoji preko noći ili čak samo nekoliko sati. Nakon toga sve dobro promješajte i videćete potpunu promenu u teksturi. Smesa će biti gusta i crvena kao lava.

Korak 7

Izvadite semenke i klinčić te smesu ponovno zakuvajte. Vruć pekmez sipati u ciste vruce tegle.

Vaš pekmez je spreman, prijatno!

Autor : Delimano