Pekmez od dunja
Vreme kuvanja:
20 minuta
Vreme pripreme:
20 minuta
- Sastojci:
-
1 kg. izrendanih dunja 1 limun 1 kg. šećera 10 klinčića 1/4 šolje vode gaza
- Priprema:
-
Dunja je fantastičan izvor minerala poput bakra (14% od RDA), gvožđa, kalijuma, magnezijuma, kao i kompleksa B vitamina poput tiamina, riboflavina, piridoksina (vitamin B-6), koji su preko potrebni za zdravo telo i um.
Korak 1
Temeljno operite dunje. Iscedite limunov sok u ekspres lonac te dodajte šećer.
Korak 2
Izrendajte dunje, pa premerite težinu. Za ovaj recept potrebno Vam je oko kilogram rendanih dunja.
Korak 3
Sakupite koštice koje nisu plesnive te ih svežite u jedan kraj gaze. One su ključne za boju pekmeza, bez njih bi pekmez bio žućkast i bled. Koštice mu daju bogatu boju.
Korak 4
U drugi kraj gaze svežite klinčiće te sve ubacite u lonac. Dodajte vodu.
Korak 5
Stavite poklopac na ekspres lonac i stavite ga na visok pritisak na srednje jakoj vatri. Kada dunje smekšaju, smanjite temperaturu na minimum i kuvajte na visokom pritisku 10 minuta.
Korak 6
Nakon 10 minuta smanjite pritisak ekspres lonca i otvorite poklopac. Ispočetka, mešavina će biti neobične teksture i retka, ali ne očajavajte. Ostavite mešavinu da odstoji preko noći ili čak samo nekoliko sati. Nakon toga sve dobro promješajte i videćete potpunu promenu u teksturi. Smesa će biti gusta i crvena kao lava.
Korak 7
Izvadite semenke i klinčić te smesu ponovno zakuvajte. Vruć pekmez sipati u ciste vruce tegle.
Vaš pekmez je spreman, prijatno!