Krem čorba od tikvica i jogurta

Vreme kuvanja:

25 min.

Vreme pripreme:

5 min.

Ukupno vreme:

30 min.

Sastojci:
  • 500 - 600 g tikvica
  • 100 g graška
  • 1 krompir
  • 1 glavica luka ili praziluka
  • oko 1 litra povrćnog bujona
  • so, biber
  • 1-2 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašičice naseckanog bosiljka
  • 2-3 kašike gustog jogurta
  • (dodatno) par kriški hleba ili krutona
Priprema:
  • Nasecite luk na krupnije komade, a tikvice i krompir na kockice.
  • Izdinstajte luk, a zatim dodajte ostalo povrće: tikvice, krompir i grašak. Krčkajte povrće mešajući 4-5 minuta, zalijte vrućim bujonom, poklopite i kuvajte 20-30 minuta da povrće omekša.
  • Iseckajte bosiljak, dodajte povrću, a zatim sve izmiksajte štapnim mikserom ili blenderom da dobijete glatku kremu. Dodajte jogurt i promešajte.
  • Dodajte so i biber po želji, i poslužite. Možete dodati još malo jogurta u svaki tanjir.
  • Ova čorba će imati još bolji ukus ukoliko je poslužite uz mirisne, domaće krutone. Napravite ih sami - nasecite hleb na kockice, zagrejte malo maslinovog ulja i belog luka u tiganju i pržite kockice hleba dok ne postanu hrskave.

Autor : Dajana Dzijan