Iračka Musaka (Tepsi Baytinijan)
Vreme kuvanja:
Not available
Vreme pripreme:
Not available
Ukupno vreme:
45
- Sastojci:
-
- 2-3velika patlidžana
- 4 velika paradajza
- 1 veliki (ili 2 mala)crvena luka
- 1/2 do 3/4 kg mlevene junetine
- 3-4 srednje velika krompira
- 8-10 čenova belog luka
- 4-5 kašika paradajz pirea
- so biber ulje (maslinovo)
- dosta papirnatih ubrusa
- sitno seckani peršun
- pola čaše do čaša vode
- Priprema:
-
Korak 1:
Oguliti patlidžane i naseći ih na oko prst debele krugove. Propržiti ih na ulju s obe strane i ostaviti na papirni ubrus da se upije ulje. Istu stvar uraditi i sa krompirima. Do pola ih peći na ulju u kom su se pekli patlidžani.
Korak 2:
Od mlevene junetine, posoljene i pobiberene, napraviti kuglice, malo ih spljoštiti kao pljeskavice i pržiti na ulju.
Korak 3:
Paradajz blanširati i oguliti, očistiti od semenki, i njih takođe narezati na krugove oko pola cm debele.
Korak 4:
Jelo se može peći u rerni ili krčkati na tiganju. Druga varijanta je brža ali mi preporučujemo prvu jer je po nama tada jelo sočnije. U veliku duboku tepsiju poslagati na dno patlidžane, preko njih krompir, zatim sloj paradajza,pa meso i još jedan sloj paradajza.
Korak 5:
U posebnoj posudi prokuvati vodu, dodati so, biber, zgnječeni beli luk i koncentrat od paradajza, dobro promešati i preliti preko svega.
Korak 6:
Peći na 180 stepeni 40-ak minuta ili dok ne bude gotovo. Prvo pokriveno, a kasnije na oko pola kuvanja otkriti toliko da suvišna voda ispari i ostane gusti sos. Pred kraj kuvanja dodati sitno naseckani peršun. Kao što vidite u ovom receptu ima puno seckanja, a za brzo seckanje su Vam neophodni dobar nož i dobra daska.