Vaša korpa je trenutno prazna.

Probaj

Iračka Musaka (Tepsi Baytinijan)

Vreme kuvanja:

Not available

Vreme pripreme:

Not available

Ukupno vreme:

45

Sastojci:
  • 2-3velika patlidžana
  • 4 velika paradajza
  • 1 veliki (ili 2 mala)crvena luka
  • 1/2 do 3/4 kg mlevene junetine
  • 3-4 srednje velika krompira
  • 8-10 čenova belog luka
  • 4-5 kašika paradajz pirea
  • so biber ulje (maslinovo)
  • dosta papirnatih ubrusa
  • sitno seckani peršun
  • pola čaše do čaša vode
Priprema:

Korak 1:

Oguliti patlidžane i naseći ih na oko prst debele krugove. Propržiti ih na ulju s obe strane i ostaviti na papirni ubrus da se upije ulje. Istu stvar uraditi i sa krompirima. Do pola ih peći na ulju u kom su se pekli patlidžani.

Korak 2:

Od mlevene junetine, posoljene i pobiberene, napraviti kuglice, malo ih spljoštiti kao pljeskavice i pržiti na ulju.

Korak 3:

Paradajz blanširati i oguliti, očistiti od semenki, i njih takođe narezati na krugove oko pola cm debele.

Korak 4:

Jelo se može peći u rerni ili krčkati na tiganju. Druga varijanta je brža ali mi preporučujemo prvu jer je po nama tada jelo sočnije. U veliku duboku tepsiju poslagati na dno patlidžane, preko njih krompir, zatim sloj paradajza,pa meso i još jedan sloj paradajza.

Korak 5:

U posebnoj posudi prokuvati vodu, dodati so, biber, zgnječeni beli luk i koncentrat od paradajza, dobro promešati i preliti preko svega.

Korak 6:

Peći na 180 stepeni 40-ak minuta ili dok ne bude gotovo. Prvo pokriveno, a kasnije na oko pola kuvanja otkriti toliko da suvišna voda ispari i ostane gusti sos. Pred kraj kuvanja dodati sitno naseckani peršun. Kao što vidite u ovom receptu ima puno seckanja, a za brzo seckanje su Vam neophodni dobar nož i dobra daska.

Autor : Elle Woods